Mam pytanie o zapytanie SQL, które napewno przyspieszy działanie skryptu.
Jeśli chodzi o sam język, to znam tylko te podstawowe instrukcje zawarte w tutorialu na
wikibooks.
Próbowałem z "JOIN", jednak to mnie troche przerosło, a na dodatek nie wiedziałem, czy to w ogóle ona powinna być zastosowana w takim miejscu.
jeśli chodzi o ilość rekordów to chyba może to być instrukcja "COUNT", jednak nie wiem jak podpiąć jej wynik.
W skrypcie mam dwie tabele, gdzie w pierwszej na nowości o nazwie "entries", oraz drugą na komentarze, w której pole "entry" oznaczało id wpisu, do którego się odnosi komentarz. Instrukcje tworzące, żeby było jaśniej

.
Kod:
CREATE TABLE `entries` (
`id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
`title` VARCHAR(60) NOT NULL,
`date` VARCHAR(60) NOT NULL,
`preface` TEXT NOT NULL,
`content` TEXT NOT NULL,
`image` VARCHAR(35) NOT NULL DEFAULT 'foto.png',
UNIQUE(
`title`)
) DEFAULT CHARSET=utf8;
CREATE TABLE `comments` (
`id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
`nick` VARCHAR(30) NOT NULL,
`date` INT UNSIGNED NOT NULL,
`comment` TEXT NOT NULL,
`ip` VARCHAR(15) NOT NULL,
`entry` INT NOT NULL) DEFAULT CHARSET=utf8;
Na stronie (tworzonej w php) miałem "index.php" z wpisami, pod którymi były odnośniki do komentowania. Ten link miał postać tekstu o treści "Czytaj więcej...". Problem pojawił się wtedy, gdy zachciałem mieć odnośnik w postaci "Komentarze (69)", gdzie liczba 69 oznaczałaby liczbę pozostawionych komentarzy. Więc moje pytanie brzmi:
Czy da się za jednym razem pobrać ( i jak) wiersze z tabeli "entries" dołączając do każdego pole o nazwie "comms", w którym byłaby ilość rekordów z tabeli "comments" o id równych id danego wiesza z tabeli "entries".
Czyli innymi słowy: w tabeli "entries" jest 69 wierszy o polu "entry" równym "5". Każdy z nich jest komentarzem do wpisu o id=5. W tabeli "entries" jest tylko jeden wiersz o "id=5".
Chciałbym po prostu aby do wynikowej tabeli "SELECT * FROM `entries`;" dodać kolumnę np."comms",w której będzie ilość rekordów z tabeli "comments" o id równym id tego z pobieranego z tabeli "entries"(czyli kolumna "comm" będzie zawierała ilość komentarzy do tego wpisu.
Dla mnie jest to po prostu QUEST, ale wierzę w to, że jesteście lepsi ode mnie i wiecie jak to zrobić(jeśli da rade). Sorry za powtórzenia, ale wtedy chyba jest czytelniej

. Liczę na was, że mi pomożecie.

Nie jest to żadna praca domowa, tylko zagadnienie nad którym dużo się zastanawiałem, szukałem w google nawet po angielsu próbująć coś z siebie wykrzesać oraz samemu szukając odpowiedzi na tutorialach SQL, które najczęściej były i tak "in English". Pozdrowienia :*.